A proč ne. V dnešní době už žádný problém. Málokdo věří mýtu, že život s celiakií znamená zásadní omezení. Jediné, co je třeba udělat, je vyměnit klasickou mouku za bezlepkovou variantu.
Třešničkou na dortu každé narozeninové oslavy bývá právě onen zmíněný dort. Ingredience ke zdobení bývají přirozeně bezlepkové. Oříškem by mohl být korpus. A právě oříšky by mohly být vaší volbou při výběru bezlepkové mouky. Pokud totiž nahradíte klasickou mouku v receptu moukou mandlovou, výsledkem bude chuťově podobné, ovšem ještě lahodnější korpusové těsto. Má o něco jemnější konzistenci, proto je dobré si korpus připravit den předem, zabalit ho do fólie a nechat přes noc v ledničce. Lépe se s ním potom pracuje.
Kromě mandlové mouky můžete použít i najemno namleté lískové oříšky, rýžovou mouku nebo speciální bezlepkové směsi. Vždy se řiďte receptem, aby výsledek byl dokonalý.
Při zdobení se meze nekladou. Volte krém podle chuti, k ozdobení potom můžete použít sezónní nebo kompotované ovoce, čokoládu nebo třeba bezlepkové piškoty. Dílo se určitě podaří a oslavenec i všichni hosté si náležitě pochutnají. Navíc s dobrým pocitem, že mlsají zdravě.
Dobrou chuť!